Blog

DNN vs. Wordpress

DNN vs. Wordpress

DNN en WordPress zijn twee van de grootste CMS systemen die er bestaan (natuurlijk heb je er nog veel meer bijv. Umbraco, Evoq (dnn), Kentico, Hippo etc. etc.) Wij nemen deze twee giganten eens onder de loep. Volgens builtwith.com gebruikt 45,97% van de top 10,000 sites WordPress!  Er wordt bij de top 10.000 sites slechts 0,55% gebruik van gemaakt maar toch staat DNN in de top 10 CMS systemen van de wereld!

Het grote verschil in marktaandeel toont wellicht aan dat beide systemen een anders soort gebruikers aanspreken. Zo zie je dat WordPress (WP) de markt domineert maar dat er wellicht ook beperkingen aan zitten waardoor DNN weer geschikter is. In dit artikel zullen we proberen de systemen te doorgronden. 

Zakelijk gebruik 

DNN wordt gezien als een meer professioneel of bedrijfsgericht platform, in het bezit van meer mogelijkheden dan andere frameworks wat erg geschikt is voor grotere en meer complexere websites. Daartegenover is WordPress voor een lange tijd een puur blogplatform geweest, geschikt voor snelle, kleine en eenvoudige websites. In de  afgelopen jaren is de populariteit van WordPress enorm gestegen en daarmee natuurlijk de mogelijkheden. Het is daarin tegen niet heel gebruikelijk om complexe applicaties in WordPress te bouwen, we zeggen natuurlijk niet dat ze er niet zijn maar er zijn echter CMS systemen die hiervoor beter geschikt zijn. 

WordPress is dus allereerst een Blogplatform en daarna een CMS, waar DNN dit omdraait. Het nadeel hiervan is dat als je eenmaal begint te groeien je beperkt bent in je mogelijkheden, de schaalbaarheid van WordPress is een groot manco, ook ben je erg afhankelijk van Plug-ins van derde, wanneer een ontwikkelaar stopt met het onderhoud van zijn plug-in is het ook echt einde verhaal en kun je voor onverwachte verrassingen komen te staan. 

User Experience 

Het is geen geheim dat DNN 6 wat lomp over kan komen, DNN doet altijd postbacks ''Acties waarbij iets opnieuw ingeladen moet worden vanuit de server'' Dit is relatief eenvoudig op te lossen maar voor out-of-the box gebruik van DNN zijn er behoorlijk wat zaken die verbeterd moeten worden. WordPress is hierin wat soepeler. 

Het grootste verschil is echter de manier van content bewerken. DNN heeft een meer geïntegreerde aanpak door gebruikers modules op de fysieke pagina te laten bekijken en deze vanuit hier te kunnen gaan editen. WordPress heeft de zogenoemde ''front-end'' gescheiden gehouden waardoor je de content altijd vanuit het beheer moet gaan bewerken 

Er is is hier geen best practice voor, sommige mensen houden van de WYSIWYG* manier van DNN terwijl andere meer plezier halen uit de ge-categoriseerde entiteiten van WordPress.

*WYSIWY (What you see is what you get)

Rechten, rollen en gebruikers 

Out of the box, DNN heeft een flexibelere rechtenstructuur dan WordPress. Administrators hebben de mogelijkheid om rechten toe te kennen aan een rol* en deze per module te koppelen, wat toestaat om verschillende content te tonen per pagina afhankelijk van welke gebruiker deze pagina bezoekt. WordPress heeft ook het concept van gebruikersrollen maar de de mogelijkheden hierbinnen zijn nog niet zo flexibel als in DNN. Er zijn echter wel plug-ins beschikbaar die een meer flexibele rollen structuur toe staan maar het blijft zoeken naar de juiste plug-in(s). 

*rol (Een gebruikersprofiel, ook mogelijk voor het beheer van modules)

Schaalbaarheid en plug-ins

Beide systemen hebben een grote bibliotheek aan plug-ins. WordPress heeft een een imposant aantal van ruim 30.000 plug-ins die beschikbaar zijn waar DNN het moet doen met een ''schamele'' lijst van 1.000 modules. Voor developers, beide systemen zijn gemaakt om uit te breiden. WordPress is evenement gedreven, dat wil zeggen dat op het bestaande framework ingehaakt kan worden en je er je eigen code op los kunt laten. Kleine functionele wijzigingen kunnen dus eenvoudig worden geïmplementeerd. Het werkt dus echt met een plug and play principe. 

Voor DNN zijn plug-ins meer complex, hier gaat het plug and play principe vaak niet op omdat een module echt in de website moet worden geïntegreerd waar WordPress het een kwestie van installeren is. Wil je echter op maat gemaakte modules dan zijn deze vaak eenvoudiger en efficiënter op te zetten voor DNN dan voor WordPress. Om toch zoveel mogelijk plug and play te kunnen doen met DNN hebben wij zelf een groot aantal modules ontwikkeld die we eenvoudig kunnen toevoegen zodat ook met DNN de mogelijkheid is tot plug and play. 

Eigendom en community

DNN is in de basis open source, maar heeft wel een gesloten development proces. DNN wordt beheerd en onderhouden door DNN Corp, die tevens een betaalde versie van de software aanbied (professional en enterprise). Het nadeel is dat je dus moet betalen voor de top licenties, het voordeel is dat je in de basis altijd een solide platform hebt, updates zijn altijd getest en zullen nooit zomaar worden losgelaten. 

WordPress is een geheel open-source systeem, iedereen kan bijdragen aan bug fixes en nieuwe features, WordPress is eigendom van de WordPress foundation, een liefdadigheidsinstelling. Het nadeel hiervan is dat er zoveel input is dat er wel eens wat over het hoofd wordt gezien en sommige plug-ins dus niet met elkaar kunnen samenwerken of de website ontzettend traag maken. Ook kan het zo zijn dat na een update sommige dingen niet meer werken. Echte met de juiste keuzes en controle kun je van alle dingen van WordPress gebruik maken. 

Workflow en logging

Veel bedrijven werken met een bepaalde workflow, zo heb je auteurs, redacteuren en publicisten en wil je graag dit graag stroomlijnen (workflow) ook wil je altijd kunnen zien wie, wat, wanneer gedaan heeft (logging). Dit is wellicht één van de redenen dat DNN meer wordt gezien als meer bedrijfsgericht omdat het standaard al workflow mogelijkheden bied. Dit is zeer waardevol voor grote websites omdat het dan lastig is om overzicht te houden over al je content en wie nu eigenlijk wat aan het schrijven is. Ook kun je door middel van logging een controlespoor creëren om exact te kunnen herleiden waar de kink in de kabel heeft gezeten. 

Voor WordPress geldt dat dit wel uitgebreid kan worden met eventuele log plugins en workflow plugins maar niets is out-of-the-box. 

Conclusie

Wij vinden zowel DNN als WordPress prachtige systemen die in de juiste context ongelofelijk handig zijn. Het is wel van belang om het juiste systeem in de juiste situatie te gebruiken ander leidt dit tot frustraties bij de klanten en developers. Het is zonder twijfel dat DNN wat ''over the top'' kan zijn voor hele kleine websites waar WordPress zich meer leent voor een ''kick-start''. Sprekend over grote en meer complexe websites ligt DNN weer meer voor de hand. 

Om het juiste CMS te bepalen dient u zich altijd af te vragen: ''wat wil ik bereiken met mijn website?" en het antwoord op deze vraag naast elk CMS systeem te leggen. 

WordPress is meer geschikt voor kleine, standaard websites maar te ingewikkeld en onpraktisch voor grotere website structuren. Het is een grandioze oplossing voor kleine websites met gelimiteerde content. Er zijn ook nog een aantal Security risico's met WordPress templates en plugings waar je altijd scherp voor moet zijn en boven op moet zitten maar dat is de prijs die je betaald voor een snelle en prijs efficiënte oplossing betaald. 

DNN is weer meer geschikt voor een professionele website die je kunt aanpassen naarmate tijd verstrijkt en jou business needs veranderen. Bij WordPress ben je gelimiteerd door je CMS, bij DNN ben jij de drijvende kracht achter het design en development (alles is mogelijk) en ben je dus niet gelimiteerd. DNN is het CMS dat je alle creatieve vrijheid geeft voor je website om succesvol en al het andere te zijn wat jij wilt dat het is. 

Benieuwd welk CMS het beste bij u Pas ? Neem dan eens contact met ons op om het een en ander door te spreken:

 

Welk CMS moet ik hebben?

Terug